Restauracja Marshal food powstała w 2017 roku.  Marshal – nieużywane współcześnie brytyjskie słowo oznaczające w przeszłości powożącego końmi, którego zawsze po podróży trzeba było ugościć i nakarmić. Stąd nazwa Marshal food. Logo wyglądające jak korona to w rzeczywistości  3 osoby siedzące przy jednym stole.

Szefem kuchni  jest Jakub Mołda – ambasador międzynarodowego projektu Chefs for Change kampanii RoślinnieJemy. Projekt ma na celu promowanie roślinnej kuchni serwowanej w restauracjach na całym świecie. Projekt nasz rodzimy, polski. Tym bardziej warto o nim wspomnieć.

Marshal food to kameralna restauracja w sercu Szczecina, serwująca współczesne dania kuchni europejskiej, koktajle i rzemieślnicze napitki oraz kraftowe browary z Polski, Niemiec oraz Czech. Zaopatrujemy się w wieprzowinę z Pomorza Drawskiego, kiełbasę autorskiego przepisu z czosnkiem niedźwiedzim i szałwią produkujemy i wędzimy przy ulicy Rayskiego w Manufaktorii wędlin. Suszone płatki bławatka do potraw, herbaty, napary i wiele innych kupujemy z ekologicznych gospodarstw rolnych, kluski, tortillę, pasty, biszkopty, musy, desery i wiele innych robimy sami od podstaw. Dodatkowo co miesiąc proponujemy gościom roślinne menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru wraz z rzemieślniczym napitkiem, koktajlem lub piwem do pairingu. Serwujemy kawę ze szczecińskiej Palarni Kawy Korona. Zespół ma ponad 100 autorskich przepisów w tym w książce kucharskiej „Smaki Śródmieścia” wydanej przez stowarzyszenie Oswajanie Sztuki, guidebookach dla szefów kuchni i restauratorów chcących wprowadzić do menu roślinne pozycje lub urozmaicić swoją ofertę wydanej prze kampanię RoślinnieJemy. Bierzemy udział, jesteśmy częścią i inicjatorami wydarzeń mających na celu szeroką rewitalizację Śródmieścia naszego miasta.

Od 2019 roku otrzymujemy wyróżnienie w plebiscycie Równa Firma, organizowanym przez Fundację Biznes Innowacje Networking przy Uniwersytecie Szczecińskim, wraz z partnerami m.in. Forum Odpowiedzialnego Biznesu oraz Polską Fundacją Przedsiębiorczości. Jesteśmy też sygnatariuszami Karty Różnorodności.

Plebiscyt wyróżnia firmy z województwa odpowiedzialne społecznie. CSR (Corporate Social Responsibility).

Prowadząc firmę współtworzymy, dbając o wiele więcej. 🙂  Warto to wiedzieć przy wyborze i poleceniach restauracji w mieście i regionie. 🙂